dilluns, 12 de desembre del 2011

METÀFORES. L'ÚS DE L'ORDINADOR A L'ESCOLA

Bé, podriem dir que les metàfores que citaré a continuació són quatre plantejaments que es va fer Charles Crook per formular l'ús de l'ordinador en entorns educatius. 

A través d'aquestes, explica com la tecnologia ens pot ensenyar o com ens pot ajudar a aprendre en funció del paper que ha de jugar l'ordinador. Faré esment de les quatre, però tan sols compararé dues d'elles amb eines treballades a classe de GITIC.
  • La metàfora tutorial: l'ordinador com a tutor 
  • La metàfora de la construcció: l'ordinador com a alumne
  • La metàfora del laboratori: l'ordinador com a simulador
  • La metàfora de la caixa d'eines: l'ordinador com a eina
LA METÀFORA DE LA CONSTRUCCIÓ: L'ORDINADOR COM A ALUMNE
Aquesta metàfora és una visió de l'ús educatiu centrat en l'alumne, per tant, l'alumne és el que controla la màquina i no la màquina a l'alumne. 
Podríem comparar aquesta eina amb el programa utilitzat a classe Scratch, ja que és un programa el qual és l'alumne el que construeix i realitza el programa com ell vol. És un bon exemple, ja que és un molt bon programa per començar de zero a utilitzar un programa informàtic. En tot moment és l'alumne el que dirigeix el programa, i marca ell les normes i com vol que l'ordinador actuii. Trobo que és un programa molt interessant ja que els alumnes poden utilitzar-lo fàcilment. 

LA METÀFORA DE LA CAIXA D'EINES: L'ORDINADOR COM A EINA
Bé, aquesta metàfora ens fa veure l'ordinador com una eina de treball, que de fet és molt habitual en les nostres vides i ho hauria de ser també en les escoles. Per tant, el que marca aquesta metàfora és que els infants des de ben petits, haurien d'utilitzar programes per gestionar i organitzar la informació i emprar eines de suport a la comunicació. 
Trobo que aquesta metàfora la podem comparar amb el programa utilitzat a classe CMAPTOOLS, ja que és una molt bona eina per classificar informació i una altre manera per aprendre a fer mapes conceptuals, ja que pels més petits i per aprendre a estudiar és una manera molt interessant de poder-ho fer. Trobo que és un programa fàcil d'utilitzar i que els més menuts el sabrien utilitzar. 

Trobo que les metàfores són una bona eina per descriure l'ús de l'ordinador a l'aula, per aquest motiu, he trobat molt interessant realitzar aquesta entrada al blog, ja que he pogut comparar el que ens diu una metàfora amb el que hem anat treballant a classe i així donar importància al que hem anat fent durant tot aquest temps a  classe de GITIC. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada